2012. jún. 15.

Gipszkarton álmennyezet

Gipszkarton álmennyezet alkalmazása többféle célból történhet:
  • túl nagy a belmagasság, magas a fűtésszámla,
  • romos a mennyezet, esztétikailag nem nyújt szép látványt,
  • túl hangos a felettünk lakó, nehéz elviselni,
  • csövek, kábelek, vezetékek futnak a mennyezeten,
  • vagy csak egy új stílust szeretnénk.
 Panellakásokban probléma lehet a felettünk lakó zaja. Ez nem csak a panelprobléma, de itt fordul elő nagyobb számban ez a helyzet. Egy gipszkarton álmennyezet szigeteléssel nagy mértékben csökkenti a zajokat. Azt nem mondhatjuk, hogy teljesen megszünteti (falak, fűtésrendszer, vasbeton is vezeti a hangokat), de minőségbeli javulást eredményez ez a módszer. A javulás akkora, hogy a lakók nyugodtan tudnak pihenni ezután, és fel tudnak töltődni saját lakásukban.

Álmennyezet tartószerkezet
Gipszkarton álmennyezet tartószerkezete.

 A gipszkarton álmennyezet szerkezete könnyített fémprofilokból álló szerkezet, melynek a lényege, a gipszkartonlapok megtartása. Az UD profilok, CD profilok, és kiegészítők megfelelő alkalmazása ezt lehetővé teszi számunkra, melyre így a gipszkartontáblák felcsavarozhatóak, azok glettelés után festhetőek.

Álmennyezet tartószerkezet, CD profilokkal.
Gipszkarton álmennyezet szerkezete CD profilokkal.

 A főtartó profilok mennyezetre történő fogatása történhet kengyelekkel, vagy függesztőszárral és gyorsfüggesztővel. A főtartót és a laptartó profilokat keresztösszekötők kapcsolják össze, a laptartó profilok falra erősített UD profilokba futnak bele. A függesztőszárakkal megoldható az álmennyezet és a régi mennyezet távolságának a beállítása. Ha szigetelést helyezünk az álmennyezet fölé, akkor mindenképpen számoljunk azzal, hogy a szigetelést is be kell helyezni, ezért a kellő távolságot tartsuk, ne számoljuk szorosra a rést. Ha nem zajcsökkentés a célunk, akkor a szigetelés mellőzhetjük.

Gipszkarton álmennyezet bandázsolva.
Gipszkarton álmennyezet bandázsolva.

 A gipszkarton álmennyezetre lámpát is szerelhetünk, spot lámpák kimondottan erre a célra készültek, általuk tervezhetünk hangulatvilágítást is. Szerelés előtt érdemes a lámpák kiosztási tervét elkészíteni, ha a tartóprofilok elhelyezésénél már számításba kerül, akkor később nem ér minket meglepetés.

Gipszkarton álmennyezet bandázsolva.
Gipszkarton álmennyezet festés előtt panellakásban.

Egy egyszerűbb gipszkarton álmennyezet ára 4500 Ft/m2 körül van (2012), ami persze függ a körülményektől (anyagpakolás, parkolás, megközelítés, mennyezet tagoltsága...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése