2012. ápr. 21.

Élvédőzés

Az idő előre haladtával egyszerűsödnek a dolgok, és a problémákra egyre több megoldás kínálkozik. Az élek leverése a mai nap is sok helyen gondot jelent, pedig ha körbe nézünk, találunk rá előnyös és praktikus ellenszert. Egy ilyen lehet az élvédő alkalmazása.

 Az aluminium élvédőt az élekre helyezzük, ezt követi a glettelés, és a festés. A műveletsor végén a szem nem lát belőle semmit, csak azt érzékeljük, hogy az élek keményebbek, nem sérülnek annyira, mint egykoron. Nem esik le vakolatdarab, ha neki megyünk véletlenül, és szép, szabályos éleink keletkeztek. Feldobja a környezetünket, pedig nem látjuk.

Évédő felhelyezése menet közben.
Élvédő felhelyezése menet közben.

 Az élvédő felhelyezése a következő:
Előre levágjuk méretre az élvédőt, majd a megfelelő minőségűre kevert glettet, kisebb pogácsákban felhelyezzük az élekre. Az anyagot keverjük krémes állagúra, ne legyen sűrű, mert nem tudjuk igazgatni benne a profilunkat, de ne legyen túl híg sem, mert akkor többet találunk a talajon, mint az élen, ha feltettük a pogácsákat, az élvédőt bele helyezzük, és óvatos mozgatással beállítjuk a kívánt helyzetbe. Ne nyomjuk rá erősen, mert eldeformálódhat. Ha több élvédő találkozik egymással, akkor ügyeljünk rá, hogy az élek fussanak egymással. Lehetőleg egyszerre rakjuk fel azokat, amelyek érintkeznek egymással. mert így még van időnk igazítani az élvédő profilokon. Amikor ez megvan, akkor glettvassal áthúzzuk a felületét, majd ha ez megszáradt, akkor megismételjük az átglettelését. Egészen addig végezzük ezt, amíg el nem érjük a megfelelő minőséget.


Élvédőzés gipszkartonra (1. rész).



Élvédőzés gipszkartonra (2. rész).

 Ezek után jöhet a festés:
Festéskor ügyeljünk arra, hogy a festés ne csurogjon át az él egyik oldaláról a másikra. Az élvédőt sokszor 3 réteg festék takarja el teljesen, de vannak kivételek, amikor 2 réteg is elég. Minden esetben hagyjuk a rétegeket megszáradni, mielőtt átmegyünk rajta egy újabb réteg festékkel.

Az élvédőzés eredménye gyönyörű élek.
Lefestett, élvédőzött élek.

Az élvédő festés, tapétázás után nem látszik, csak az általa produkált él. Minőségi javulást érhetünk el az alkalmazásával. Az élvédőzés ára (2012):  300-600 Ft/m körül mozog anyaggal, amit meghatározhat a hozzáférhetőség, tagoltság, fal tulajdonságai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése