2012. máj. 21.

Ajtónyílás megszüntetése gipszkartonnal

 Otthonunk idővel átalakításra szorulhat, a körülmények változnak, és ez hozhatja magával a belső átalakítást. Ajtókat átalakíthatunk (boltívvé alakítás), vagy megszüntethetünk, gipszkarton technológiával ez az ajtónyílások többségénél kivitelezhető. Ha erre szánjuk el magunkat, érdemes megfontolni a gipszkartonos módszert.

 Az ajtónyílásra UW profilokat csavarozunk, majd ebbe helyezzük a CW profilokat, ez lesz a szerkezete a falnak. Ügyeljünk arra, hogy a fal síkjától a gipszkarton vastagságot mérjük vissza, és erre a jelölésre csavarozzuk a profilokat. Ha ez megvan, jöhet a "lapozás", azaz a gipszkartonlapot felcsavarozzuk az egyik oldalra, gondosan ügyelve a fal és a gipszkarton illesztésére. A lapozás után behelyezzük a szigetelést a szerkezetbe. A szigetelés mindig funkciófüggő, azaz nem feltétlenül szükséges, de sokszor hasznos lehet. Végül felcsavarozzuk a gipszkartontáblát a másik oldalra.

Gipszkartonajtó XIV. ker.
Ajtónyílás eltüntetése gipszkartonnal egy panellakásban.

 Glettelésnél ügyeljünk arra, hogy az üvegszövetcsík takarja az illesztéseket, így megelőzhetjük a repedések kialakulását.A gipszkarton gletteléséről itt olvashat. Végső formát pedig festéssel, tapétázással nyerhetjük el. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy könnyen bontható a későbbi átalakítások során, ha esetleg újra szükség lesz az ajtóra. Kevés kosszal jár, és a célt tökéletesen elérjük ezzel a technológiával.

Gipszkarton ajtó.
Panellakás ajtónyílásának a megszüntetése gipszkartonnal (glettelés és festés előtt).


 Alkalmazható minden épületben, közkedvelt panellakásokban, régi építésű lakásokban, ahol a generációváltás környezetváltozással is jár. Ez ma már rutinmunka egy szakember számára. Egy ajtó megszüntetésének az ára kb. 20.000 Ft-nál kezdődik (anyaggal együtt). Az anyagszükséglet ajtónyílásoktól függően változó, fontos tényező az ajtónyílás mérete, fal vastagsága, megközelíthetőség, és más körülmények...).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése