2011. máj. 16.

Hogyan készítsünk gipszkarton válaszfalat?

  Többféle válaszfal típus létezik. A válaszfal vastagsága és fajtája függhet a belmagasságtól, körülményektől és az előírásoktól.
  A következőben egy egyszerűbb válaszfal szerelését írjuk le, ami egy fém szerkezetre szerelt, egy-egy réteg gipszkartont tartalmaz szigeteléssel.
  A fal kijelölése után UW profil rögzítése következik, amelyeket az aljzatra és a mennyezetre szerelünk.



  Ha ez megvan, akkor a CW profilokat behelyezzük ezekbe a profilokba. Ügyeljünk a CW-k kiosztására, amely a gyártó termékeitől függően változhat, a gipszkarton szélessége határozza meg. Egy 120cm széles gipszkarton táblánál 60cm-enként követik egymást a CW profilok.


 Ezek után a gipszkarton lapokat felcsavarozzuk az egyik oldalon, közben ügyeljünk a profilok pontos helyére és függőleges helyzetére. A gipszkarton táblák kevesebb hulladéka érdekében mindig a leeső darabbal folytatjuk a lapozást, így az illesztéseink sem esnek ugyanarra a helyre. Ha ez megvan, jöhet a szigetelések behelyezése a bordák közé. Ezek után lezárjuk a fal másik oldalát egy réteg gipszkartonnal, ami az előzőleg leírtak alapján történik, azzal a különbséggel, hogy a függőleges illesztéseket egy bordatávolsággal eltoljuk a túloldalhoz képest, így nem esnek ugyanarra a profilra a gipszkarton táblák találkozásai. Az erősebb tartás érdekében ügyeljünk arra, hogy a vízszintes illesztések sem ugyanabba a magasságba essenek!
 Ha ajtót szeretnénk beállítani a falba, akkor az ajtók rögzítését erősített profilokkal kell megoldani, melyeket az ajtótokra csavarozunk.


 A kész gipszkarton falat glettelés után festhetjük.
A glettelésről bővebben itt!
A szükséges éleket élvédő felhelyezésével tehetjük erősebbé, amelyek festés után nem láthatóak, mégis erősebbek, általuk a falleverések esélye nagy mértékben csökken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése