2012. máj. 2.

Gipszkarton boltív


 Beltéri átalakítás során komolyabb változtatásokat is tervezhetünk, pl. ajtócsere, ajtónyílás megszüntetése, vagy formálása, boltívvé átalakítása.

Gipszkarton boltív III. ker.
Gipszkarton boltív (III. ker.)

Boltív kialakításánál szempont lehet az ív formája, melyet meghatározhatja a helyiség mérete, stílusa, design, ízlés... Boltív kialakítása kivitelezhető gipszkarton profilokkal, és gipszkarton lapokkal. A végső formát élvédőzéssel, és gletteléssel nyerjük el, melyet, festés, tapétázás, burkolás követhet. Az ideális ív kialakításánál nagy segítségünkre lehet a hajlítható élvédő.

Élvédőzött gipszkarton boltív (III. ker.).
Gipszkarton boltív glettelve, élvédőzve (Budapest, III. ker.)

Egy ilyen ív kialakításánál számolnunk kell anyagköltséggel is, még ha kevésnek is tűnik szemre, szükség van több szál gipszkarton profilra, élvédőre, glettre, bandázsra, mire elnyeri végső formáját a mű. Persze ezt meghatározza a környezet, ami minden ajtónyílásnál más és más.

Panel ajtónyílás gipszkartonozás előtt (IV. ker.).
Panellakás ajtónyílása (IV. ker.)

A felület kialakítása után jöhet a festés, amivel még jobban feldobhatjuk az amúgy is különleges boltívet és helyiségünket.
Panellakásoknál idővel megszabadulnánk több feleslegessé vált ajtótól, mivel tágasabb teret szeretnénk, és több ajtó is elvesztette már a célját. De nemcsak panel lakásoknál fordul elő az ajtó megszüntetése.

Panel lakás gipszkarton boltív (IV. ker.).
Gipszkarton boltív panellakásban glettelve, festve (IV. ker.)

 A konyha, ebédlő, közlekedők egybe nyitása egyre divatosabb, köszönhetően pl. a szagelszívó elterjedésének. Ezek az ajtók értelmüket veszthetik, és a nagyobb tér kellemesebb, komfortosabb érzést kínál. A gipszkarton technológia alkalmazása, a színválasztás, a kivitelező ügyessége mesés környezet elérését teszi lehetővé.

Panellakás térnyerése gipszkarton boltívekkel (IV. ker.).
Gipszkarton boltívek térnyerése panellakásban (Budapest).

Gipszkarton boltív ár kb. 20000 Ft - 50000 Ft körül mozog (2012), ami persze függ az adottságoktól (anyagok, hozzáférhetőség, méret, mennyiség...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése