Panel ötlet


 Ezen az oldalon sorra vesszük a panellakások számára érdekes felújítási ötleteket és lehetőségeket, amelyek viszonylag gyors módszerek, és árban is az olcsóbbak közé tartoznak. De ne feledjük, hogy minden felújítás jár némi áldozattal.

  Panellakás átalakítás.Panellakás átalakítás.
Budapest, XVIII. ker. Havanna lakótelep

Panellakás felújítás.
 Panel ötlet.

 Az idő haladtával a technika fejlődik, és vannak módszerek, amelyekkel javíthatunk az életminőségen. Egy panellakás átalakításánál több visszatérő problémával találkozhatunk.
 • Az életünk változik, kirepülnek a gyerekek, esetleg babát várunk.
 • Megváltozik az ízlésünk, mást szeretnénk, de elköltözni nem tudunk, vagy nem akarunk...
 • Hangos a szomszéd, halljuk a WC-n keresztül.
 • Fertelmes szagok jönnek a WC mögül.
   Egy olyan lehetőség, amikor ajtót szeretnénk megszüntetni, de nem akarjuk lezárni a falat, hanem a teret szeretnénk növelni. Esetleg túl nagy a helyiség, és azt az illúziót akarjuk kelteni, hogy ez egy külön része a lakásnak, mégis megmarad a tágas rész.

                        
           Boltív panellakásban (Budapest, IV. ker.).                                 Panel boltív (Újpest).
  Panel boltív (Budapest, VIII.)

   Alkalmas arra, ha célját vesztette az ajtó, igazából nem használjuk. Sokszor két szoba közötti ajtóról van szó, amely idővel feleslegessé válik.

  Panellakás ajtólezárás (Budapest, XIV.)

   Egy olyan módszer, amely segítségünkre lehet a mennyezet egyenetlenségeinek a helyreállításában, vezetékeket helyezhetünk el mögötte, így megússzuk a betonvésést. Divatos spotlámpákat is lehet belehelyezni, esetleg szigetelést a fenti zajok csökkentése érdekében.

   Gipszkarton álmennyezet vázszerkezete.                                                                                         Gipszkarton álmennyezet festés előtt (Budapest, XIII.)

   Egy fűrészporos tapéta sok szemünket zavaró dologtól megkímél bennünket. A betonfal apróbb hibáit könnyen feledteti, így egy viszonylag gyors módszerrel jelentős különbséget érhetünk el. Előnye, hogy többször festhető, nem kell a következő felújításnál leszedni.
  Fűrészporos tapéta ragasztása.

        
  Fűrészporos tapéta festve.

  Fűrészporos tapéta oliva színben.
  Oliva zöld fűrészporos tapéta (Budapest, XVIII.)

   Egy panellakásban sokszor kevés a hely, ezzel a lehetőséggel tartós, erős polcokat kaphatunk, melyet sérülés esetén javíthatunk, festhetünk bármilyen színre.
  Gipszkarton polc nappaliban. Gipszkarton polc nappaliban (videó).
   Gipszkarton polc készülőben, és készre festett gipszkarton polc.


   Kiváló lehetőség a szagok, zajok minimálisra csökkentésére. Szinte csak előnyei vannak, esztétikus, festhető, vízóra leolvasó ajtók-szellőzők beszerelhetők. Későbbi problémák esetén bontható és javítható.
  Festett gipszkarton a WC mögötti megoldásra.

  Gipszkarton rejtett világítás.
   Bár a belmagasság nem túl nagy, mégis van lehetőség ilyen világításra, így hangulatot varázsolhatunk a fény segítségével.

   A lakáson átmenő fűtéscsövek nem nyújtanak szép látványt, így azokat gipszkartonnal el lehet dobozolni, amelyet glettelhetünk, tapétázhatunk, festhetünk.

  Élvédőzés.
   Az élek élvédőzése festhető aluminium élvédővel történik, melyek glettelés, és festés után nem látszanak, viszont szép egyenes éleket érhetünk el velük. Sokat számítanak a lakás enteriőr kialakításán.
  Élvédőzés az éleken.

  Ablakcsere utáni javítás.
   Egy ablakcsere utáni  véséstől nem valószínű, hogy feldobódunk. Gipszkartonnal ezt a problémát is lehet orvosolni, élvédőzéssel, gletteléssel kitűnő felületet érhetünk el, elfelejthetjük az ablakosok által hátrahagyott bontást.

  Mázolás.
   Ajtók és beépített szekrények mázolása panellakásban szinte rutinnak számít, persze csak akkor, ha nincs szétverve. Egy egyszerű mázolással pár nap alatt új ajtókat kapunk.

  Betonvágás.
  A panel betonfalainak vágása is lehet egy módszer a kényelmesebb életkörülményekre. Ezt is fontolóra lehet venni egy felújítás során.
  Betonszabó mesterfokon.

  Burkolás.
   A lakótelepi lakások felújításánál a fal, és alj burkolást végezhetjük kerámia burkolólappal. Ha a régi linóleumot már megunta, mert helyenként felpúposodott, kifakult, akkor egy új csempével újjá lehet varázsolni a fürdőszobát, WC-t, előszobát, konyhát.


  Az eddig említett ötletek hasznosak lehetnek egy panellakásban élő, átalakítást fontolgató lakónak.

  Ha felkeltettük érdeklődését...
  ...itt kapcsolatba léphet velünk!