Tapétázás



 A tapétázás első pontja a megfelelő tapéta kiválasztása. A választásnál figyelembe kell venni az adott lakás méretét, stílusát, formáját. Egy jól megválasztott tapéta megnövelheti, vagy kissebbítheti a teret, ami persze a fényektől nagy mértékben függ. A tapétaminta és a tapétaszín meghatározza az összhatást. 


Különleges megjelenésű új-zélandi tapéta nappaliban,
színhatása napszakonként változó.


A színek játékával vidámmá, vagy épp elegánssá varázsolhatjuk otthonunk hangulatát. A sötétebb szobákba érdemes világosabb szinű tapétát alkalmazni, a világosabb helyiségekbe pedig bátrabban nyúlhatunk a sötét tapéta után. Persze az éjjeli fénymegvilágításokat is figyelembe kell venni. A kis helységekben nem érdemes nagy mintás tapétát alkalmazni, mert nem tud érvényesülni. 


Ragasztott képek gyerekszobában.


Gyakran a tapétázás egy nem túl hálás feladattal, öreg tapéta eltávolításával kezdődik. Az régi tapéta eltávolítása után gyakran érhetnek minket nem várt meglepetések (pl. omladozó fal...), melyek helyreállítása érdekében nem maradhat ki az alapozás, glettelés, felület kiegyenlítés. A mai világban tapéták széles választéka áll rendelkezésünkre (papír tapéta, fűrészporos tapéta, üvegszálas tapéta, szövet tapéta, mintás tapéta...). Ezek felragasztásához különböző szerszámok és ragasztók kellenek melyek függenek a tapéta típusától.


Gyerekszoba tapétázása, gipszstukkó holker díszítéssel.


Hasznos linkek!